Nadia Sminate

Vlaams parlementslid

Nadia Sminate, geboren en getogen in Londerzeel, groeide op in een gemengd gezin met een Vlaamse moeder en een Marokkaanse vader.  Nederlands was slechts de vierde taal van haar vader, maar toch voedden haar ouders haar bewust op in het Nederlands. Nadia studeerde Romaanse Filologie aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ze in 2003 afstudeerde. Daarna gaf ze vijf jaar Nederlandse en Franse les aan allochtonen. In 2008 ging ze bij de N-VA aan de slag, onder meer op het kabinet van Vlaams minister Philippe Muyters. In 2010 werd ze Kamerlid en bij de verkiezingen van 2014 maakte ze de overstap naar het Vlaams Parlement.

Nadia kreeg de politieke microbe niet met de paplepel mee. Gaandeweg groeide de Vlaamse reflex die haar in 2006 in de politiek deed stappen. Over haar keuze voor de N-VA zegt ze onomwonden dat dit de enige partij is die de werkende en geëngageerde Vlamingen verdedigt. Ze wil binnen de N-VA een engagement opnemen voor een sterker Vlaanderen waarin elke Vlaming de kans krijgt om voluit deel uit te maken van onze gemeenschap.

Haar eerste stappen in de politiek zette Nadia bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Op haar 25ste werd ze prompt verkozen als gemeenteraadslid. Bij de gemeenteraadverkiezingen in 2012 was ze lijsttrekker in Londerzeel en sinds 2013 maakt de N-VA er deel uit van de meerderheid. Begin 2014 werd ze schepen van Financiën, Begroting en Personeel.  In 2016 werd ze burgemeester van Londerzeel.