Londerzeel pakt sociale fraudeurs aan

Op 8 mei 2021

Bij monde van fractievoorzitter Nadia Sminate vraagt N-VA Londerzeel een fraudeonderzoek naar buitenlandse bezittingen.

Op de gemeenteraad van april diende N-VA een voorstel in om in te gaan op de voorgestelde raamovereenkomst die Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele uittekende. Private onderzoeksbureaus zullen onderzoek doen naar onroerende goederen in het buitenland. “Sociale huurwoningen moeten worden voorbehouden aan zij die daar recht op hebben. Wie een sociale woning in Vlaanderen huurt, mag niet tegelijkertijd een eigen woning bezitten”, zegt Sminate. “De sociaal verhuurder kan makkelijk de controle uitoefenen op binnenlands onroerend goed, maar een controle op bezittingen in het buitenland valt veel moeilijker te organiseren. Dan komen die gespecialiseerde onderzoeksbureaus goed van pas.”

Met deze steun vanuit Vlaanderen valt er voor de sociale verhuurders een financiële drempel weg en zullen zij ook administratief worden bijgestaan door de onderzoeksbureaus.

"Dit wordt niet enkel door ganse gemeenteraad gedragen, maar ook in de publieke opinie voel je een zucht van opluchting”, zegt Sminate. “Niemand kan aanvaarden dat iemand die (meerdere) huizen of percelen bezit, aanspraak kan maken op een sociale woning. Wie al een woning bezit, verliest daardoor zijn recht op een sociale woning. Deze vorm van fraude moet dan ook maximaal worden aangepakt, zowel in binnen- als in buitenland.”

De gemeenteraad keurde dit voorstel unaniem goed.

In de pers: Het Nieuwsblad/Regionaal: Brussel-Noordrand

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is