Programma 2024

Thuis in Londerzeel

Beste inwoner

Beste Londerzelenaar

Dit verkiezingsprogramma vormt de blauwdruk voor een welvarend Londerzeel. Een Londerzeel waar iedereen zich thuis voelt en waar iedereen gekoesterd wordt. Een Londerzeel waar de gemeente een efficiënt en doeltreffend bestuur garandeert. De N-VA maakt duidelijke keuzes om úw welvaart veilig te stellen. We zorgen voor een gezonde begroting, zodat we weerbaar zijn tegen crisissen en andere onverwachte uitgaven. Londerzeel dient kansen te geven aan inwoners, verenigingen en ondernemers. We zetten via gemeenschapswerken iedereen aan het werk die kan werken. Londerzeel dient Vlaams te zijn en dient het landelijke karakter van de gemeente niet enkel te behouden, maar ook te versterken.

U heeft ongetwijfeld gemerkt dat het huidige gemeentebestuur andere keuzes heeft gemaakt. Alles wat we tijdens gemeenteraden voorstelden, werd vaak zonder enige argumentatie weggewuifd door de meerderheid. Gewoon omdat het voorstel van de oppositie kwam.

We hebben tijdens de voorbije zes jaar als grootste fractie getracht te wegen op het huidige beleid met enerzijds verschillende voorstellen tot beslissing op de gemeenteraden te brengen. Denk maar aan de invoering van gemeenschapswerking, welkomstborden langs invalswegen die duiden op het Vlaamse karakter van onze gemeente, het veilig maken van onze schoolomgevingen, een alternatief voor de dure security tijdens evenementen, de organisatie van zomerscholen, de marktopstelling wijzigen, etc.… en anderzijds door te luisteren naar wat er leeft in de Dorpsstraat.

Dit programma is er voor en door de Londerzelenaar. N-VA Londerzeel organiseerde in april, mei en juni praatcafés rond verschillende thema’s. De inbreng van de aanwezigen vormt de aanzet van dit verkiezingsprogramma.

Wij willen onze ideeën graag omzetten in realiteit.

Het is voor Londerzeel eens zo belangrijk dat jullie op 13 oktober jullie stem laten horen. Stem N-VA.

Mobiliteit

Met betreedbare en toegankelijke weginfrastructuur willen we onze dorpskernen voor elke weggebruiker vlot bereikbaar maken.

Verdere investeringen blijven op vele vlakken nodig. Investeringen in verkeersveiligheid zetten we de komende jaren verder. Daarbij besteden we extra aandacht aan infrastructuur die de zwakke weggebruiker maximaal beschermt. Zwarte punten en schoolomgevingen worden als eerste aangepakt.

Onze (klein)kinderen moeten zich op een veilige manier van en naar school kunnen verplaatsen. We zorgen voor veilige schoolomgevingen waar de snelheid ook vaak gecontroleerd zal worden.

Straten die heraangelegd worden, moeten het veiliger maken voor élke weggebruiker. Bij de heraanleg van de Watermolenstraat werd gekozen voor een aanpak welke geen verbetering inhield voor de zachte weggebruiker of de automobilist. Lagere drempels tussen fietspad en de rijweg en een ondoordachte opstelling van verkeerssluizen.

Als het niet doordacht is gebeurd voor de weggebruiker, dan gebeurde het al zeker niet doordacht om de gemeentefinanciën op orde te houden. Goed wetende dat de riolering onder het dorpscentrum aan dringende vervanging toe is, en we hiervoor subsidies van Vlaanderen zouden krijgen, brak het bestuur liever de kasseien uit en legde het dorpscentrum hiervoor weken lam. Sinds de heraanleg gebeurden er reeds verschillende herstellingen om de verzakkingen weg te werken. Binnen enkele jaren moeten de kasseien er terug uit om de rotte riolering te kunnen aanpakken. Kafkaiaans.

 

Concreet

Veilig

We streven -waar het straatbeeld het toelaat- naar autoluwe schoolomgevingen bij het begin en het einde van de schooldag. Op wandelafstand van de scholen bevinden zich een aantal parkeerplaatsen van waaruit de kinderen de scholen te voet op een veilige manier kunnen bereiken.

 

Straten die parallel met een drukke verbindingsweg lopen, worden duidelijk aangegeven als alternatieve en veiligere route voor de zachte weggebruiker.

 

Onze wegen onderhouden we en we verbeteren de staat van de weginfrastructuur waarbij we optimaal gebruik maken van de geboden subsidiemogelijkheden van de hogere overheden. We verdelen deze middelen gelijkmatig over de verschillende weggebruikers.

 

Wanneer de financiën het ons toelaten vervangen we de straten waar er nu betonplaten liggen (bijvoorbeeld Bloemstraat in Londerzeel Sint-Jozef of Acacialaan/Pilatusveld in Londerzeel centrum) in asfaltstraten.

 

We geven de vervoerregio Vlaamse Rand de taak om de buslijnen van en naar Londerzeel te herbekijken.

 

 

Toegankelijk

De komst van de tram langs A12 roept ook bij ons de nodige twijfels op. Het is voor de Londerzelenaar een mooi vervoeralternatief voor de wagen, maar het zal onze gemeente alleen maar aantrekkelijk maken voor nóg meer mensen en dus nog meer verkeer. De omgeving rond het hoppinpunt (de locatie waar je van de ene vervoersmodus op de andere kan overschakelen) moet in samenspraak met De Werkvennootschap uitermate goed uitgedacht worden.

 

We voeren een parkeergeleidingssysteem in, zodat iedereen weet waar er voldoende parkeerplaats is.

Economie

De Londerzeelse ondernemers zorgen voor werkgelegenheid en leefbaarheid van de dorpskern. Dit economisch weefsel dient gekoesterd te worden. Onze bedrijventerreinen dienen goed ingericht te worden. Er dient gestreefd te worden naar een goed nabuurschap tussen bedrijven en de buurt.

Het is -helaas al- vijf over twaalf voor onze dinsdagmarkt. ‘Onze markt is kapot.’ Het eens zo gezellige marktgevoel waarvoor Londerzeel gekend was, is niet meer. Kramen die meters uit elkaar staan, marktkramers die hun kat sturen en bezoekers die niet meer komen opdagen. Wij kiezen voor een gezellige markt die opnieuw een aantrekkingspool is voor ons handelscentrum. We bekijken of we met nieuwe initiatieven zoals bijvoorbeeld een food truck pleintje nieuwe doelgroepen kunnen aantrekken. Acties dienen gericht te worden op zowel het bestaande als het nieuwe publiek.

 

Wij hebben met verschillende acties in het straatbeeld en tussenkomsten in de gemeenteraden de huidige erbarmelijke situatie aangekaart bij de meerderheid. Tot op heden zonder enige verbetering. Een aantal van onze voorstellen werd niet aanvaard. De markt compacter plaatsen, de parking achter het Administratief Centrum bereikbaar houden voor de marktbezoekers, een promotiecampagne voeren voor onze dinsdagmarkt. Niets van dit kon de meerderheid bekoren.

Onze handelaars en ondernemers zijn de bron van onze lokale welvaart. Zij nemen risico’s en dienen vanuit de gemeente dan ook de nodige ondersteuning te krijgen.

In de handelskern moet een verscheiden aanbod van winkels voor kruisbestuiving zorgen. In de verschillende dorpscentra moeten de inwoners beroep kunnen doen op een minimumaanbod voor de dagelijkse behoeften.

Starters krijgen vanuit de gemeentediensten de nodige ondersteuning zodat ze met kennis van zaken kunnen groeien.

Daarnaast verdient het overleg met de landbouwers ook onze aandacht. Op welke manier kunnen we landbouw, natuur en industrie verenigen? Een belangrijk vraagstuk dat in de eerste plaats op een hoger beleidsniveau beslecht wordt, maar wel degelijk ook lokale impact heeft.

We steunen zij die innovatief willen groeien, zonder daarbij de kleinschaligheid en het landelijke karakter van Londerzeel uit het oog te verliezen.

 

Concreet:

Lokaal:

Starters moeten de kans krijgen hun kwaliteiten en talenten te benutten. We onderzoeken of leegstaande gemeentelijke panden kunnen dienen als locatie voor startende ondernemingen. We moeten wel vermijden dat er een concurrentieel voordeel ontstaat tegenover de reeds bestaande handelszaken en ondernemingen.

 

Onze gemeente bruist. We moeten als gemeente een faciliterende rol spelen en ondernemers de weg wijzen naar mogelijke inplantingen voor verschillende handelsactiviteiten.


Bankautomaten in elke deelgemeente

Toerisme en Erfgoed

Onze gemeente is een graag geziene bestemming om wandelingen en fietstochten te maken.
Om onze mooie plekjes op te waarderen en kenbaar te maken voor bezoekers van alle leeftijden, is het plaatsen van rustbanken dé gegeerde kers op de taart.  Een uitgelezen kans om even te ontspannen en te genieten van het moois rondom in plaats van er argeloos aan voorbij te gaan.
En dat geldt niet alleen voor de sportievelingen onder ons.
Mensen die minder mobiel zijn en  graag een klein ommetje maken kijken maar al te graag uit naar een rustplekje waar ze een babbeltje kunnen slaan met voorbijgangers of buurtbewoners.
Onderling sociaal contact is immens belangrijk voor elk van ons; het verbindt mensen over alle leeftijden heen en is een remedie tegen vereenzaming. Niets zo eenvoudig…. hier en daar een zitje kan wonderen doen.

 

 


Concreet

Zitbanken: we maken werk van het inplantingsplan dat eind vorige legislatuur onder het bestuur van N-VA werd uitgetekend.  Elke deelgemeente wordt vooraf betrokken bij de praktische uitrol ervan. Inwoners, ondernemers en verenigingen kunnen hun stempel drukken door zelf een zitbank te sponsoren en te voorzien van een logo, tekst, gedicht of tekening.

We brengen kortere wandellussen in kaart, zoals bijvoorbeeld de Groene Long met aansluiting op het Burchtdomein. Maar ook routes gelegen in de nabijheid, of met een horecazaak als uitvalbasis, zijn aantrekkelijk voor de minder geoefende wandelaars.
Rolstoel- en kinderwagenvriendelijke trajecten worden mee onder de loep genomen.
Tijdens al deze stappen zitten we met de betrokken partners aan de tekentafel.
Onze reeds bestaande in kaart gebrachte wandel- en fietsroutes blijven we promoten en onderhouden we regelmatig.


 

De sportinfrastructuur “Sportoase - De Lijster” is een echte trekpleister en heeft de opportuniteit om op dit oriëntatiepunt onze gemeente fysiek te vertegenwoordigen.
Deze unieke kans werd destijds in het bouwproject opgenomen; om die letterlijke, Londerzeelse voet tussen de deur te hebben werd een mooie ruimte (100 m2)  gebouwd om er ons gemeentelijk aanspreekpunt te vestigen.

 

Een infobalie die bezoekers, sporters,… wegwijs maakt in Londerzeel: dé lijn naar ons verenigingsleven, onze lokale handelaars, wandelroutes, fietslussen, evenementen, enz.…

 

Concreet

De voorziene ruimte (100m²), die sinds de opening van het sportcomplex onbenut staat, wordt eindelijk gevaloriseerd en daadwerkelijk ingenomen door onze diensten. 

 

Bezoekers kunnen er terecht met hun vragen rond vrije tijdsbestedingen en
vinden er info m.b.t. overige gemeentelijke diensten.

 

Wat is er meer uitnodigend dan een warme welkomstboodschap aan de invalswegen van onze gemeente? 
De typische troeven waar onze gemeente voor gekend staat, worden bij het binnenrijden van Londerzeel in beeld gebracht.  Onze trots op een welkomstbord uitgepakt: een fier welkom in onze Vlaamse gemeente!



Concreet:
 

Per deelgemeente pakken we uit met de lokale troeven eigen aan de streek uitgestald op een aantrekkelijk welkomstbord

Onze inwoners dragen bij aan het verzamelen van ideeën, fotomateriaal, …. om hun deelgemeente in de aandacht te zetten.

 

Ondernemers, verenigingen,…. kunnen meehelpen in de realisatie door met hun activiteit uit te pakken.

 

Een landelijke gemeente als de onze telt geen kathedralen, belforttorens, musea met internationale topstukken,….Toch beschikken we over erfgoed dat onze aandacht verdient. 
Het is de nalatenschap van vele generaties dat de geschiedenis door de eeuwen heen van onze gemeente vertelt en ook vaak een antwoord biedt op het hoe en waarom van vandaag.


Concreet

Wij staan voor een optimale samenwerking met onze erfgoedverenigingen en werken
samen ideeën uit om dat waardevolle erfgoed kenbaar te maken bij het grote publiek.
Daarbij zorgt de gemeente voor de nodige ruchtbaarheid en biedt ze gepaste ondersteuning aan initiatieven rond erfgoed.
 

Onze kerken zijn belangrijke spelers binnen ons erfgoed patrimonium.
Gelegen middenin de dorpskernen staan deze impressionante gebouwen alsmaar vaker leeg. 

 

Door hun uitstekende ligging en hun architectuur zijn her-of nevenbestemmingen voor de hand liggend om publiek aan te trekken.
Een herbestemming waarbij een samenspel wordt gecreëerd tussen de huidige rol van de kerk en de openbare invulling.  Deze dubbele functie legt mogelijkheden bloot qua financiële middelen voor noodzakelijke restauratiewerken.

Industrie

Met onze uitstekende ligging aan de A12 is ons industrieterrein ver buiten Londerzeel gekend. We bewaken de positieve uitstraling waarbij een herinrichting van de weginfrastructuur en meer groeninplanting onze aandacht verdienen.

Financiën en Fiscaliteit

Het gemeentelijk beleid wordt gefinancierd door de centen van de inwoners en de ondernemingen. We moeten er als gemeente naar streven om de dienstverlening aan te bieden tegen de juiste prijs. Het bewaken van de uitgaven is dan ook essentieel in de stap naar een gezond financieel bestuur.

 

De gelden waarmee de gemeente beleid maakt, komen van de inwoners en de ondernemers. Beleidsmakers moeten zich hier bewust van zijn en streven naar een correcte dienstverlening tegen de juiste prijs.

Met N-VA aan het roer hebben we in de vorige legislatuur orde op zaken gezet. We hebben bezuinigd en de belastingmiddelen efficiënt besteed. Deze meerderheid laat deze bestuursperiode een diepe put na. Al de inspanningen die iedere Londerzelenaar deed, zijn teniet gedaan door het ondoordachte financiële beleid van dit gemeentebestuur. Londerzeel moet financieel gezond zijn, met een begroting in evenwicht.

Concreet:

We bekijken of we bepaalde zaken niet eenvoudiger en dus goedkoper kunnen doen

 

We verbeteren de interne werking van de gemeente, zodat er sneller en efficiënter resultaat is

 

We zoeken partners die in een bepaald domein beter beslagen zijn, maar verliezen hierbij de verhouding prijs/kwaliteit niet uit het oog

Inburgering en Integratie en Migratie

De laatste jaren merken we een grote instroom in onze gemeente. Om goed te kunnen samenleven dient er één gemeenschappelijke taal gesproken te worden, het Nederlands.

We bieden nieuwkomers de kans om onze taal te leren via Taalpunt, babbeltafels of taalklassen. We verwachten van hen ook een duidelijk engagement om zich te integreren in ons sociaal weefsel. Zo maken we niet enkel onze gemeenschap hechter en sterker, maar bieden we hen ook toekomstkansen. Wil je hier komen wonen, werken en leven, dan schik je je naar onze waarden en normen.

 

De ongekende en oncontroleerbare asielstroom is niet te overzien. Niet enkel grootsteden hebben ermee te maken, maar ook onze gemeente en buurgemeenten merken een groot verschil in toestroom van vluchtelingen. Wij staan open voor diegenen die onze hulp nodig hebben, maar aanvaarden geen misbruik van onze lokale gastvrijheid. We leiden deze mensen naar taallessen Nederlands. Het Nederlands is immers de maïzena van onze samenleving. Het is een verhaal van rechten en plichten. Het is een verhaal van onze waarden en normen te omarmen om deel te kunnen uitmaken van onze maatschappij.

 

Concreet:

 

Londerzeel stapt mee in de buddyprojecten. Een buddy maakt nieuwkomers wegwijs in de samenleving, laat hen Nederlands oefenen en helpt hen een netwerk op te bouwen.
Via gesprekstafels en lessen Nederlands geven we nieuwkomers oefenkansen en zo meer kansen om deel te nemen in ons sociaal weefsel. Nederlands is de maïzena van onze samenleving. Ook in het dorpszicht promoten wij het Nederlands en ondersteunen we ondernemers die hun zaak in het Nederlands benoemen en promoten.
Die kennis van het Nederlands moet minder vrijblijvend zijn. We koppelen daarom de vraag tot leefloon of andere sociale voordelen aan het volgen van een cursus Nt2
We willen nieuwkomers maximaal betrekken bij het verenigingsleven en in onze scholen. Dit zijn stuk voor stuk plekken waar je niet alleen Nederlands leert, maar evengoed interessante sociale contacten kan leggen.
Hoort misschien hier niet helemaal thuis maar: verplichte gemeenschapsdienst en terugbetaalbaarheid van tussenkomsten OCMW als algemeen principe

Vrije Tijd

Straatfeesten, buurtbabbels, speeltuintjes, ontmoetingsplaatsen,… Mensen hebben niet veel nodig om samen buiten te komen. De afgelopen jaren kennen buurt- en wijkwerkingen een opwaartse trend. ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’, is hier zeker van toepassing.

Kinderen moeten zich avontuurlijk kunnen uitleven en zichzelf kunnen uitdagen op natuurspeeltuigen terwijl hun ouders ook kunnen ontspannen.

Onze gemeente heeft een rijk verenigingsleven. Jong en oud organiseert verschillende evenementen om de inwoners elkaar te laten ontmoeten. Dergelijke burgerlijke ondernemingszin siert Londerzeel en verdient ook gemeentelijke steun.

 

 

Concreet:

Cultuur:

 

Met N-VA ijveren we reeds enkele jaren voor een heuse cultuurcampus op de huidige OCMW-site. In de vorige legislatuur maakten we reeds de eerste plannen om het voormalige OCMW-gebouw te verbinden met de academie en er de bibliotheek te vestigen. Het huidige bestuur neemt nu de brandweerkazerne als uitvalsbasis voor de bibliotheek. Een project van maar liefst vijf miljoen euro voor een gebouw dat zo goed als rot is en met de grond gelijk gemaakt moet worden.

 

Onze bibliotheek is één van de grootste van onze regio. Het is al langer niet enkel een plek die dient als uitleendienst, maar het is een ontmoetingsplek met laagdrempelige toegang tot creatieve zelfontplooiing, educatieve vorming en culturele beleving. In samenwerking met scholen en andere socio-culturele verengingen worden workshops, voorstellingen, tentoonstellingen, opleidingen,… georganiseerd die we blijven ondersteunen.

 

Jeugd:

 

We moeten in samenspraak met de jeugd op zoek naar leuke buitenplekken, waar jongeren jong kunnen zijn. Hierbij houden we rekening met de bereikbaarheid, het kostenplaatje alsook met de buurtbewoners.

 

Er is nood aan meer infrastructuur voor jonge kinderen. Een plaats waar de kinderen kunnen ravotten en zich kunnen uitleven op natuurspeeltuigen en in open ruimtes.

 

Sport:

 

Londerzeel is een sportieve gemeente waar je tientallen sportdisciplines kan beoefenen. Onder elk van die sporttakken tellen we een veelheid aan sportclubs.  

Elke sportvereniging heeft zo zijn specifieke noden en elke sporttak heeft een eigen, typerende werking. Alle verenigingen dan ook over één en dezelfde kam scheren lijkt ons weinig realistisch.

We hebben aandacht voor nieuwe sportvormen, zoals urban sports. Maar ook voor zij die vaak drempels ervaren om te sporten. We zitten met de partners van G-sportverenigingen samen om te bekijken welke noden onze G-sporters ervaren.

Concreet:

een sportraad waarbij de sportclubs zijn vertegenwoordigd, worden betrokken bij het uitwerken van het subsidiebeleid.  Samen met de sportdienst is deze raad het actieve platform waar daadwerkelijk aan het sportbeleid van onze gemeente wordt bijgedragen.
De interactie tussen het speelveld, sportdienst en gemeente vindt hier zijn weg.

Ruimtelijke ordening en Woonbeleid

We moeten ervoor zorgen dat onze kinderen in Londerzeel kunnen blijven wonen en dat ouderen een woning aangepast aan hun levensfase kunnen vinden.

Bij nieuwe woonprojecten vragen we een goede mix van type woningen. Een aantal wooneenheden dienen toegankelijk te zijn voor iedereen. Nieuwe woonvormen, zoals grote woningen, die opgesplitst worden in verschillende wooneenheden dienen een kans te krijgen. Op die manier worden alle ruimtes optimaal benut. Er dient in de dorpskern voldoende plaats te zijn voor jonge gezinnen uit Londerzeel.

 

 

Concreet:

We houden rekening met de vergrijzing en gezinsverdunning. Er is nood aan kleinere, goed bereikbare woningen. De trend van kleiner wonen nemen we mee in het beleid, maar we verliezen de eigenheid van het landelijke dorpskarakter niet uit het oog. Geen hoogbouw, geen straten volgebouwd met enkel appartementen.
Vlaanderen heeft reeds enkele gebieden in Londerzeel als watergevoelig openruimtegebied (WORG) gevrijwaard. Dat is nodig om het water voldoende ruimte te geven. Op deze gebieden mag niet meer gebouwd worden. Samen met de Vlaamse overheid bekijken we hoe we Londerzeel kunnen beschermen tegen wateroverlast.

We gaan voor leefbare kernen en vrijwaren de open ruimte.

Een sociale woning komt enkel toe aan diegenen die er recht op hebben. Een effectieve controle op buitenlandse eigendommen zorgt voor rechtvaardigheid en heeft een gunstig effect op de wachtlijst. We dringen bij de sociale huisvestingsmaatschappijen ook aan op effectieve controle van deze maatregel. Daarnaast zullen kandidaat-huurders voor een sociale woning moeten voldoen aan de inschrijvings- en toelatingsvoorwaarde van de middelentoets. Naast het gezinsinkomen zal het vermogen (zoals spaar-, betaal-, termijn- en effectenrekeningen) van de kandidaat-huurder gecontroleerd worden. Deze mogen een bepaalde grens niet overschrijden.

Sociaal beleid

We zorgen ervoor dat iedereen mee is. We laten niemand achter. Voor zij die de eindjes op het einde van de maand maar moeilijk aan elkaar kunnen knopen, zorgen we via OCMW voor toeleiding naar werk. Een goede samenwerking tussen OCMW en VDAB is cruciaal.

We dichten de digitale kloof.

We worden met z’n allen alsmaar ouder. Ook voor zij die heel hun leven voor ons gezorgd hebben, heeft N-VA oog.

Onze ouderen zijn absoluut een meerwaarde voor ons sociaal weefsel. Zij willen effectief van tel zijn en een actieve rol opnemen.

We zorgen ervoor dat zij die het minder goed hebben, ook meekunnen, maar we koppelen daar als voorwaarde wel het rechten- en plichtenverhaal aan vast.

 

 

Concreet:

De gemeente organiseert ontmoetingsplaatsen. Een plaats waar alle generaties samen kunnen komen, ervaringen kunnen uitwisselen of gewoon gezellig kunnen bijpraten.

 

Laagdrempelige ontmoetingsplaatsen en activiteiten voor senioren worden verder uitgebouwd.

Onderwijs

Voor ieder kind uit Londerzeel een plaats in een Londerzeelse school. Dat is onze betrachting. De kwaliteit van ons onderwijs daalt. Leerkrachten dienen terug de handvaten in handen krijgen, die ze decennia geleden in handen hadden. Leerkrachten moeten zich kunnen focussen op hun kerntaak, lesgeven, kennis overbrengen.

Schoolinfrastructuur stellen we na de schooluren maximaal open voor Londerzeelse jeugd-, sport- en cultuurverenigingen.

We zien er op toe dat scholen niet aan overcapaciteit doen. De instroom van kinderen uit andere gemeenten mag de toegang tot de scholen voor onze eigen kinderen nooit belemmeren.

 

 

Concreet:

We organiseren zomerscholen. Kinderen spijkeren de kennis van het Nederlands en wiskunde bij, afgewisseld met sport en spel. Er is niets zo sociaal als een kind met gelijke kansen naar de start van een nieuw schooljaar te brengen. Begeleiders zoals bijvoorbeeld studenten Lerarenopleiding zouden dit als stage kunnen inschrijven.

 

Ook al kunnen we door het digitale inschrijvingssysteem niet elk kind de school van de eerste keuze toewijzen. We vinden het wel belangrijk dat een kind in zijn of haar gemeente naar school kan gaan. Nabijheid is voor onze partij een primair criterium bij digitale toewijzing.

Efficiënt bestuur

Organiseer de gemeenteraad op een andere manier. Geef meerderheidsleden de kans een voorstel in te dienen of tussen te komen in de raad. Laat oppositie en meerderheid samenwerken aan grote dossiers.

Concreet:

We stappen af van het traditionele meerderheid-/oppositiespelletje binnen de gemeenteraad. We geven raadsleden die geen uitvoerend mandaat hebben meer verantwoordelijkheid. We maken ze trekker van belangrijke dossiers waar er over meerderheids- en oppositiegrenzen heen naar consensus moet gezocht worden.

Lucht- en waterkwaliteit en Afvalbeleid

Wat je zelf doet, doe je beter. Ook een lokaal bestuur moet in de eerste plaats het goede voorbeeld geven om de opgelegde klimaatdoelstellingen te halen.

We zijn absoluut ambitieus inzake klimaat, maar zullen onze lokale welvaart niet laten leiden door groene dogmatici die alleen maar minder industrie en dus minder welvaart willen. We steunen volop bedrijven die inzetten op innovatie en groei.

We beperken natuur en groen niet enkel tot het buitengebied, maar we trekken dit ook door naar de dorpskernen.

We pakken sluikstorters kordaat aan. Met behulp van camera’s en actieve handhaving zullen zij die hardleers zijn, worden gestraft.

 

Concreet:

 

We vermijden zoveel mogelijk verharding van de bodem door infrastructuur. Waar verharding nodig is, zullen we infiltratiemogelijkheden voorzien. Dergelijke infrastructuur zorgt voor herstel van het grondwater, veroorzaakt minder wateroverlast en creëert meer biodiversiteit. Bij grote woonbouwprojecten hebben we oog voor de groenblauwe aders die ingericht kunnen worden.

 

Met ons vuilnisbakkenplan staan er op meer strategische plaatsen vuilnisbakken. We kunnen deze ook slimmer maken door ze uit te rusten met sensoren. Is de vuilbak vol? Wordt er meteen een signaal uitgestuurd naar de diensten om deze te ledigen.

 

Onze landbouwers moeten de ruimte krijgen om te kunnen boeren. Zij zijn de primaire schakel in onze voedselketen. We evalueren leegstaande boerderijen of landbouwbedrijven zodat in de eerste plaats hier nieuwe landbouwactiviteit kan plaatsvinden.