Wrevel in aanloop verkiezingen: helft van wie stembureau moet bemannen, werd vorig jaar ook al eens opgeroepen

Op 3 mei 2019

De helft van de mensen die worden opgeroepen voor de kiesverrichtingen op 26 mei in Londerzeel, zijn dezelfde als met de gemeenteraadsverkiezingen. Dat wekt wrevel.

Heel wat Londerzelenaren die bijzitter waren of aangesteld waren bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober vorig jaar, zijn nu opnieuw opgeroepen. Sommige bijzitters zijn het beu om na meerdere verkiezingen nog eens te moeten zetelen. “Voor Londerzeel werden bijna 300 mensen van de oude lijst opgeroepen en een goede 300 van de nieuwe lijst”, zegt gemeenteraadslid en gewezen schepen Bart Van Doren (N-VA). “Blijkbaar door een misverstand in het vredegerecht van het kanton. En dus moet iedereen die is opgeroepen nu effectief zetelen. Er zijn mensen bij die al meerdere keren hun burgerplicht hebben vervuld. Dat is niet correct.”
Complexer

“De gemeentediensten hebben veel tijd gestoken in het opstellen van een nieuwe lijst van mensen die zouden kunnen zetelen”, zegt burgemeester Conny Moons (LDW). “Die is doorgegeven aan het vredegerecht Wolvertem, dat de kiesverrichtingen organiseert. Maar blijkbaar gebeurde er een fout in het vredegerecht van ons kieskanton in Wolvertem en werd zowat de helft van de mensen toch opgeroepen op basis van de oude lijst. De fout werd ingezien en de nieuwe lijst werd geraadpleegd en effectief gebruikt, maar dit kan voor ons niet.”

“Er is effectief iets misgelopen”, zegt schepen van Kieszaken Veerle Pas (CD&V). “Tijdens de verwerking van de gegevens werd de fout rechtgezet, maar 288 van de 610 bijzitters waren al opgeroepen. De overige 322 bijzitters zijn aangeduid volgens de nieuwe juiste lijst.”

De kiesverrichtingen in het kieskanton Meise-Wolvertem verlopen iets complexer dan elders: in het kanton wordt zowel met potlood als elektronisch gestemd. Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise stemmen nog met het potlood. Wemmel en Grimbergen stemmen digitaal. Na de telling worden die digitale gegevens dan overgebracht naar het kanton. (jhw)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is