Verkeerslichten Kerkhofstraat verdwijnen bij heraanleg op- en afrittencomplex A12

Op 13 oktober 2017, over deze onderwerpen: Burgemeester


LONDERZEEL - Het ontwerp voor een volwaardig op- en afrittencomplex A12 in Londerzeel, dat door het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid eind 2019 wordt heraangelegd, is unaniem goedgekeurd. Kostprijs: 55 miljoen euro. Er komt ook een brug.

Burgemeester van Londerzeel Nadia Sminate (N-VA) is tevreden met de goedkeuring van het ontwerp voor een volwaardig op- en afrittencomplex aan het gevaarlijke kruispunt van de A12 ter hoogte van de Kerkhofstraat.

“Dit is een belangrijke stap naar de uitvoering van dit project”, zegt de burgemeester. “Dankzij deze investering kunnen we de historische mobiliteitslast in onze gemeente eindelijk wegwerken. Het nieuwe op- en afrittencomplex zorgt voor meer verkeersveiligheid voor álle weggebruikers.”

Advertentie

Conflictvrij

Het kruispunt van de A12 met de Kerkhofstraat staat al decennialang op de lijst van gevaarlijke kruispunten in Vlaanderen. “Een structurele en gerichte aanpak dringt zich dus op”, gaat burgemeester Sminate verder. “Het nieuwe op- en afrittencomplex moet de weg beter leesbaar en dus veiliger maken. Het wordt een conflictvrij kruispunt. Dat betekent meer verkeersveiligheid en een vlottere doorstroming voor het verkeer.”

Omvorming

Het nieuwe op- en afrittencomplex kadert binnen de omvorming van de A12 tot autosnelweg. De verkeerslichten aan het kruispunt zullen verdwijnen en er zal geen rechtstreekse oversteek van de Kerkhofstraat in Londerzeel naar de Londerzeelsesteenweg in Westrode meer zijn. Autobestuurders die van Londerzeel naar Westrode (of vice versa) willen rijden, zullen dit kunnen doen via een brug over de autosnelweg.

“Fietsers en voetgangers gaan we uiteraard niet hetzelfde complex opsturen -aangezien je dan weer wel verkeerslichten nodig hebt- dus voorzien we een aparte fietsersbrug zodat fietsers en voetgangers via een fietsbrug de autosnelweg veilig kunnen oversteken”, zegt Sminate nog.

Schande

Ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) benadrukt het belang van deze werkzaamheden: “De schande van de 400 Vlaamse verkeersdoden moeten we op alle fronten aanpakken. Ook met infrastructuurwerken. De investering van 55 miljoen euro is hier in Londerzeel aan de A12 dus volledig verantwoord. Nu alle neuzen in dezelfde richting staan, kunnen we verdere procedurestappen afronden om in 2019 eindelijk de schop in de grond te steken.”

Uit Het Nieuwsblad: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171012_03127533

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is