Oppositielid Bart Van Doren (N-VA) hekelt hoge verwerkingskosten voor snelheidsboetes door Haviland

Op 5 april 2024, over deze onderwerpen: 3. Verkeersveiligheid, 4. Mobiliteit en verkeer

Iedereen ziet ze weleens in het straatbeeld: camera’s die trajectcontroles uitvoeren. Bij inbreuken moeten de vaststellingen verwerkt worden in een boetebericht. Maar voor die verwerking schakelen de gemeentes vaak een intercommunale in. Bij de gemeentes die tot de K-L-M-zone (Londerzeel, Meise en Kapelle o/d Bos) behoren, gebeurt dat door Havilland. Deze intercommunale rekent een kostprijs van 14 euro aan per boetebericht. Iets wat volgens oppositieraadslid Bart Van Doren (N-VA) veel goedkoper kan.
“De gemeente betaalt 24 euro aan het privébedrijf (TAAS) dat de camera’s exploiteert”, vertelt Van Doren, “Plus de BTW komen we dan op een som van 29,04 euro per boete die de gemeente moet afstaan aan TAAS. Daarbovenop komt dan ook nog eens een kostprijs van 14 euro voor Haviland. De resterende euro’s volstaan dan volgens mij niet voor het werk dat de politie nog heeft met de verwerking van de gegevens.”

Daarom deed Van Doren zelf navraag bij andere spelers op de markt of er geen goedkopere alternatieven bestaan. Daaruit blijkt, volgens hem, dat andere intercommunales minder dan de helft vragen dan wat Haviland rekent. Op de afgelopen gemeenteraad in maart stelde hij dan ook voor om vanuit de gemeente de markt te bevragen naar goedkopere alternatieven. Maar dat stuitte op tegenkanting van de meerderheid.

Burgemeester Conny Moons (LWD) nam het woord tot zich en zei dat overstappen naar een andere intercommunale niet voor de hand ligt: “Doordat we met de gehele politiezone in zee zijn gegaan met Haviland, wordt het moeilijk om nu een andere intercommunale aan te stellen. Dat zou dan gezamelijk met Kapelle-op-den-Bos en Meise moeten gebeuren, maar daar is momenteel geen draagvlak voor. Bovendien zou een overstap naar een andere intercommunale ons meer schade kunnen berokkenen door uitstapclausules en dergelijke dan dat het winst zou opleveren voor onze gemeente.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is