N-VA Londerzeel wil dinsdagmarkt van weleer terug

Op 25 februari 2023

Van onze ooit zo succesrijke wekelijkse markt blijft vandaag weinig over. Waar de markt in het verleden een aantrekkingspool was voor ons centrum, zien we nu een vermindering van het aantal marktkramers en bezoekers. Oppositiepartij N-VA is het getalm van het bestuur beu en komt zelf met een voorstel om het gezellige marktgevoel weer nieuw leven in te blazen. “De markt is nu een schim van zichzelf geworden. We mogen dit charmante gebeuren niet verloren laten gaan.”

Corona noopte het gemeentebestuur maatregelen te nemen om de markt op een veilige manier op het Heldenplein te laten verlopen. Na die coronaperiode zouden alle kramen terug rond de kerk komen om de markt van weleer weer nieuw leven in te blazen.

Helaas, de huidige opstelling trekt de markt uit elkaar in verschillende eilandjes. De verwevenheid rond de kerk en met de handelskern is op deze manier onbestaand. Volgens de burgemeester is de opstelling het gevolg van richtlijnen die brandweer en politie oplegt . Op onze verzoeken om enige verslagen hiervan te kunnen inkijken, blijft het antwoord uit. De oppositie krijgt die zogenaamde richtlijnen niet te lezen.

“De voorbije gemeenteraden vroegen we steevast om de marktopstelling te wijzigen. Het enige wel erg voorspellend antwoord van de bevoegde schepen Veerle Pas is steevast: ‘We evalueren de opstelling na een proefperiode van 1 jaar.’Terwijl het volgens ons duidelijk is dat er nu iets moet gebeuren om de marktsfeer weer aan te halen.”

N-VA zal de komende gemeenteraad een marktactieplangestoeld op drie principes (bekendheid, aantrekkelijkheid en betrokkenheid) voorstellen om de dinsdagmarkt een nieuwe start te geven.

“Onze gemeente kent zowel heel wat doorgaand als plaatselijk verkeer. Dit zijn allemaal potentiële bezoekers die we onder meer via onze drie digitale borden naar de markt willen toeleiden. We maken de markt weer wat bekender bij hen. 

We ijveren voor een nieuwe aantrekkelijke en verwevenmarktindeling waar de charmante markt deel uitmaakt van de handelskern en zo voor kruisbestuiving zorgt tussen de markthandelaar en de lokale ondernemer. Tot slot betrek zij die het best weten hoe een markt werkt, nl. de marktkramers bij een nieuwe opstelling.”

Niet enkel het marktgebeuren deelt mee in de klappen. Het winkelcentrum zelf lijdt onder deze onbezonnen ingreep. De plaatselijke handelaars en ondernemers zien, zoals dat bij demarktkramers de realiteit is, hun omzet dalen. Doordat de Kerkstraat hermetisch(met nadar) wordt afgesloten, zijn sommige handelaars zelfs genoodzaakt hun zaak op dinsdagvoormiddag te sluiten.

“We hopen dat het bestuur eindelijk luistert naar de talloze verzuchtingen die bij onze inwoners, marktkramers en- bezoekers leven.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is