Meer bomen in ruil voor oud IT-materiaal

Op 22 februari 2021

Met het project ‘Recycleren voor Natuurpunt’ ruilt Londerzeel oud IT-materiaal in en slaat daarbij twee vliegen in één klap, want tegelijk koopt Natuurpunt per ingezamelde laptop, tablet of server 1m² bosgrond aan waarop een boom kan geplant worden.

Tijdens de gemeenteraad van januari 2021 stelde N-VA raadslid Sanne Eeckelers de vraag om de desaffectatie van het computermateriaal te koppelen aan de actie van Natuurpunt 'Bos voor iedereen'. Dit houdt in dat de gemeente haar oud IT-materiaal geregeld zal laten ophalen door een bedrijf gespecialiseerd in het hergebruik en de recyclage van computers, laptops, servers en gsm-toestellen. Dit bedrijf heeft een samenwerkingsverband met Natuurpunt met als doel samen een grootschalige inzamelactie van IT-materiaal te organiseren om op die manier gronden aan te kopen en nieuwe bomen te planten. 

Elke laptop, computer of herbruikbare smartphone levert 1 m² nieuw bos op. Als eerste zijn de oude ICT-materialen van de gemeentelijke basisscholen Ter Elst uit Steenhuffel en Centrumschool Londerzeel aan de beurt. Die zouden al meer dan 70 vierkante meter bosgrond opleveren.

“We zorgen ervoor dat oud IT-materiaal een herbestemming krijgt en in ruil vergroenen we onze gemeente”, zegt Eeckelers. “Van een win-win-situatie gesproken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is