U bent hier
Londerzeel keurt renovatie zwembad goed na woelige gemeenteraad
De gemeenteraad van Londerzeel heeft de zwembadovereenkomst goedgekeurd na een woelige zitting en twee schorsingen. Daardoor mag Sportoase NV het zwembad renoveren en een nieuwe sporthal bouwen.
Het werd dinsdagavond een bijzonder geladen gemeenteraad met op de agenda de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Londerzeel en de groep Sportoase NV. Die laatste zal de sporthal en het zwembad renoveren met een recreatie- en wellnesgedeelte. Ook zal Sportoase een tweede sporthal bouwen op de site in de Lijsterstraat. Kostprijs 6,5 miljoen euro. De gemeente Londerzeel zal voor het gebruik van het nieuwe complex jaarlijks 1,1 miljoen euro betalen, zo’n 20 procent minder dan het huidige jaarlijks verlies vandaag.
Maar de stemming over de kwestie liep niet van een leien dakje. De gemeenteraad werd twee keer geschorst om de neuzen binnen de meerderheid in dezelfde richting te krijgen. Vooral CD&V (voormalig burgemeester en huidig schepen Jozef De Borger) en N-VA (huidig burgemeester Nadia Sminate) stonden lijnrecht tegenover mekaar. N-VA is pro, maar CD&V heeft het bijzonder moeilijk met het nieuwe zwembadproject, vooral dan over de financiële impact voor de gemeente. LWD-oppositieleidster Conny Moons noteert dat dit dossier een breuk tussen CD&V-schepen Jozef De Borger en N-VA-burgemeester Nadia Sminate binnen de coalitie blootlegt.
Crisisoverleg
Voor de gemeenteraad van dinsdag is binnen de N-VA-CD&V-sp.a/groen-meerderheid maandagavond nog crisisoverleg geweest. Maar daarbij waren dus nog niet alle plooien gladgestreken. Maar na twee schorsingen tijdens de gemeenteraad gaf CD&V uiteindelijk toch groen licht al onthield de CD&V-voorzitter van de gemeenteraad zich. Er zijn wel twee amendementen toegevoegd en goedgekeurd. Zo moeten er dubbel zoveel parkeerplaatsen komen dan vandaag (LWD-voorstel) en die plaatsen moeten ook ‘groen’ zijn (N-VA-voorstel).
Eerder deze week was er al een petitie met 71 handtekeningen uit de buurt tegen de vernieuwing van het sportcomplex en zwembad. Buurtbewoners vinden het project te groot in de bestaande woonkern en vrezen nog meer verkeershinder waardoor de buurt onleefbaar zou worden.