Gemeente schrapt retributie voor bestrijding eikenprocessierups, N-VA bezorgd

Op 23 april 2019

Elke lente en zomer duikt ze opnieuw uit en ze zijn met velen: de eikenprocessierups. Het is een mooie onschuldige grijze nachtvlinder, maar helaas zijn de rupsen van de vlinder iets minder onschuldig. Hun irriterende brandharen kunnen brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. De gemeente wil de retributie voor de bestrijding van de eikenprocessierups schrappen.

Raadslid Koen Vanhoof (N-VA) is bezorgd over deze maatregel die de meerderheid wil invoeren. “Jaarlijks worden er nieuwe nesten ontdekt en zoals geweten is dit beestje niet zo onschuldig als het eruit ziet. De bestrijding van deze rupsen is dus een absolute must en de Londerzelenaar de kostprijs van € 300 laten dragen, lijkt me dan ook veel te veel.”

Indien mensen door de hoge kostprijs hun nest niet kunnen laten verwijderen of dit zelf trachten te doen, is de kans groot dat de populatie zich ernstig zal uitbreiden en vergroot dit de gezondheidsrisico’s voor de inwoners.

“Onze mensen van de groendienst stelden voor om de retributie op te trekken van € 50 naar € 150, en dit werd gunstig onthaald door de financiële ontvanger, maar het college heeft blijkbaar de intentie om daar als gemeente geen ondersteunende rol meer in te spelen en de getroffen mensen het bedrag volledig zelf te laten ophoesten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is