Londerzeel: besparen, sinterklaas spelen of een derde weg?

Op 29 april 2013

Te vaak laten politici zich leiden door de kans dat tegenstrevers garen kunnen spinnen bij de beslissingen die ze nemen.  Dat weerhoudt hen er dan van om te doen wat echt nodig is.  In Londerzeel wil de N-VA hier komaf mee maken.  Nadia Sminate wil er haar verantwoordelijkheid nemen zonder blind te besparen of Sinterklaas te spelen: met haar partij kiest ze een derde weg.

Bij mijn laatste interview kreeg ik de vraag hoe het komt dat er een sfeer hangt van “allen tegen N-VA”. Het is natuurlijk evident dat een partij die goed scoort in de peilingen en bij verkiezingen, de te kloppen tegenstander is.  Nu, ik heb het ook gewoon nooit anders geweten.  De eerste partij die de andere het licht in de ogen gunt moet nog geboren worden.  Of zoals een Frans journalist ooit de stiel omschreef: “Het eerste principe van politiek is: alles wat jij doet is verkeerd en zal altijd verkeerd blijven totdat ik het zelf doe”.

De vraag heeft me ook wel aan het denken gezet. Want het klopt wel dat politici  in hun denken gehinderd worden door een gemeenschappelijk blok aan het been. “Hoe gaat de oppositie reageren”of “Wat zullen de electorale gevolgen zijn als ik deze beslissing neem?” zijn te vaak de eerste bedenkingen bij elke politieke besluitvorming.

Welnu, de nieuwe politieke generatie wil hier in Londerzeel komaf mee maken.  We willen positieve keuzes maken en doen wat nodig is.

Bij ons aantreden in het schepencollege van Londerzeel werd ons snel duidelijk dat de periode van sinterklaas spelen voorbij is.  De moeilijke financiële situatie van onze gemeente betekent dat we moeten denken in termen van besparingen en efficiëntiewinsten.  Niet altijd populair maar altijd met één doel voor ogen: ervoor zorgen dat we ook morgen en de dag erna kunnen doen wat Londerzeel nodig heeft.

Een mentaliteitswijziging vraagt tijd.  Duidelijk maken dat ook de middelen van een gemeente niet eindeloos zijn, vraagt tijd.  Voor de N-VA is het duidelijk: wij willen af van de weinig benijdenswaardige topplaats inzake schuldengraad.  Wij willen af van het jaarlijkse deficit in de begroting.  Rome is niet op één dag gebouwd, dit probleem zal dus ook niet van de ene dag op de andere worden opgelost.  Net daarom moeten we nu actie ondernemen zodat we de volgende generatie niet opzadelen met onze schuldenberg.  

Tegelijk moeten we vooruit durven kijken en niet bang zijn voor wat de toekomst ons brengt.  Onze toekomst maken we zelf.  Daarom moeten we meer creativiteit aan de dag leggen om meer te doen met minder, maar vooral om meer te doen.

Een voorbeeld daarvan zijn onze plannen met het sportcentrum en het zwembad.  Renovatie is nodig en de werkingsmiddelen swingen te pan uit.  Daarom willen we slim investeren, zodat we er in de toekomst minstens evenveel plezier kunnen beleven terwijl het ons minder kost dan vandaag.  Daarom zullen we een private partner aanspreken die, samen met het gemeentebestuur, een uitbating op maat van Londerzeel zal verzekeren.  Het zal alvast een slok op de borrel schelen voor onze werkingskosten.

En wat de vraag van die journalist betreft: de besparingen zullen door menigeen afgedaan worden als het gevolg van een nieuwe coalitiepartner in het bestuur.  Het klopt dat we onze verantwoordelijkheid willen opnemen en een mooie toekomst voor Londerzeel willen uitbouwen.  We nemen een derde weg.  Voor minder doen we het niet.

Nadia Sminate

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is