Meerderheid legt wetgeving zonder schroom naast zich neer

Op 22 juni 2023

Op de gemeenteraad van dinsdag 20 juni verliet de N-VA fractie misnoegd de zaal. “De meerderheid speelt met onze voeten en legt zonder schroom de wetgeving naast zich neer”, zegt de N-VA fractie.

Het was al uitzonderlijk dat de gemeenteraad op de derde dinsdag van de maand doorging. De gemeenteraad in Londerzeel vergadert normaal elke vierde dinsdag van de maand, maar omdat de meerderheid die vierde dinsdag van juni niet in aantal zou zijn, verlegde ze de gemeenteraad naar vandaag, goed wetend dat onze fractie niet voltallig aanwezig zou kunnen zijn. In het verleden hebben ze dit nog al eens gedaan. “Deontologisch is dit van het laagste dat je van democratisch verkozenen mag verwachten.”

Het eerste punt op de agenda is zoals steeds de akteneming van de notulen. Vorige gemeenteraad is er noch een audioversie, noch een woordelijk verslag opgemaakt. Dit is tegen het decreet lokaal bestuur dat voorschrijft om naast notulen ook een verslag te hebben. De meerderheid wou dit punt niet van de agenda halen conform het decreet.

“De wetgeving met de voeten treden, niet deontologisch handelen en punten op de agenda zetten die vooralsnog uitleg dienen op een voorafgaande commissie, noopten ons een signaal te geven en op te stappen tijdens deze gemeenteraad.”

Het is niet de eerste keer dat LWD-CD&V en Groen de oppositie als dommeriken en onwetenden behandelen. De Londerzelenaar heeft recht op transparantie en recht op inzage in gemeentebeslissingen. Dat de meerderheid dit pertinent weigert, stemt ons erg ontzet. Transparantie moet de basis van de lokale democratie zijn, maar dit bestuur kijkt er gewoon op neer.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is